Over

Gaby van Dongen maakt collages van groot formaat. Uitgaand van een structuur of patroon, snijdt zij delen uit en maakt hiermee een opzet op papier. Over deze eerste laag wordt papier, textiel of plastic geplakt. Uit fotobladen, landkaarten en abriposters snijdt ze sjablonen. Met diverse materialen als acrylverf, olieverf, inkt, krijt, grafiet, aquarel en lak, brengt ze meerdere lagen over elkaar heen aan. Verf wordt gespoten, dan weer druipend direct uit een flacon aangebracht of heel precies met een penseel op de ondergrond gezet. Zorgvuldig oplettend dat vormen niet gaan overheersen, maakt zij sommige delen van het werk transparant of glanzend en andere delen vol reliëf.

Zij werkt niet vanuit een vooropgezet plan. Onderzoekend hoe de uitersten in vorm, kleur, structuur en materiaal zich tot elkaar verhouden, is zij voortdurend aan het schuiven om de verschillende beelden samen te brengen. Wroetende patronen dringen zich op en omslingeren een onderliggende lijnconstructie. De lagen buitelen door en over elkaar en er ontstaat plaatselijk een dieptewerking.

Zo worden organische- en geometrische vormen bij elkaar gebracht, op een manier dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden raken.

Niets is los te zien.
Alles houdt verband met elkaar en wordt verweven tot een geheel.